Client
The CoRE
Date
December 20, 2013
Services
Corporate AV Fit-out

Heritage site modernised with digital signage system

The Centre of Refurbishment Excellence (CoRE) is a brand new conference and training venue based in a refurbished pottery works in Stoke on Trent, the home of pottery. The CoRE required a space where old and new work in synergy, protecting the architecturally stunning building, while providing state-of-the-art AV in its exhibition space and national training facility. In addition, they wanted to create an adjoining heritage centre to share local people’s memories of the area and preserve Longton’s past. The vision was for the heritage centre to be self-running, requiring minimal attendance from staff and delivering an immersive experience for visitors.

Project Features

Working within strict restrictions, our technical team specified and installed individual solutions for both parts of the CoRE; the dedicated conference and exhibition suites and the Historic Museum Visitor Centre.

The conference and exhibition digital signage system was tailored to the specific requirements of the training space, preserving the unique listed building. In keeping with the historic structure, our technical team retrofitted a large scale projection system and installed three 65” CTouch interactive screens around the exhibition space, in the corridor and reception area, to display exhibition content. The large presentation system features two NEC PX800X Projectors and a full audio system for use during training sessions and corporate events. In addition, three digital signage screens keep visitors informed throughout the building.

Two large pottery kilns have been transformed into meeting spaces offering a unique and alternative venue, fitted with NEC N551 displays, with a wireless keyboard and mouse, driven by Onelan CMS-100 CMS Control Hardware.

The heritage centre AV solution was specifically designed to be accessible to all visitors and features an interactive accessibility kiosk at the entrance, which can be altered in height for wheelchair users, designed to introduce the building and its history. A further 65” NEC screen is situated inside a restored original kiln set up to play an informative video to visitors about the kilns and how they were used. The screen is linked to an audio system which plays sound effects of the kilns firing up to immerse visitors in the experience between the video loops. Upstairs, two freestanding interactive digital posters have been installed to offer a platform for visitors to access the memory trail and view historical content.

Project Benefits

With its adjustable height, the interactive accessibility kiosk in the heritage centre means that everybody can access the information. Video content and virtual tours detailing the museums resources are also featured on the kiosk increasing accessibility regardless of whether visitors are able to reach the second floor.

The system was designed so that a sensor was triggered when visitors enter the kiln in the heritage centre, prompting the audio and video content to begin playing across the screen and meaning that there doesn’t need to be a permanent member of staff monitoring the centre.

Upstairs, internet access on the freestanding digital posters enables visitors to record their memories via social media to continue to add to the museum’s collection and growing the content and keeping it fresh.